Forskjell på kunst og design?

Mange som er glade i design er også glade i kunst, og vice versa. De to retningene er dypt linket til hverandre – men hvor går egentlig grensen. Hva er «bare» design, og når blir design kunst? Det finnes intet enkelt svar på dette spørsmålet, og det er mange som har prøvd – både teoretikere og andre kunstinteresserte.

Det å lage skulpturer i treverk kan sies å være ren kunst, men hvis man tegner et hus i treverk – er det plutselig design, eller arkitektur. Hvis man lager en reklameplakat så er det design, men hvis man lager en konsertplakat, eller en festivalplakat, kan det plutselig også være kunst. Det sier seg selv at det kan være litt vanskelig å vite hvor grensen går.

Hva med konseptuell kunst?

Konseptuell kunst kan være vanskelig å forstå, og det er mange som ikke helt ser poenget med denne formen for kunst. Er det egentlig kunst, er det mange som spør. Eller så er det mange som sier at «dette kunne jeg ha laget selv». Slik er det i mindre grad med design, her er det stor respekt for håndverket.

Men kunst trenger heller ikke å være visuell, det har performance-kunsten bevist. En av de største kunstnerne innen dette feltet er Marina Abramovic som i fjor holdt en svært kritikerrost forestilling på Hennie Onstad Kunstsenter. Denne forestillingen het The Cleaner, og falt også i god smak hos publikum. Marina er spesielt kjent for en forestilling hun holdt på MOMA i New York, og den gjorde henne til verdensstjerne over natta. Nå er hun en ettertraktet kunstner som alle verdens museer kjemper om.

Hva med grafisk design?

Noen sier at grafiske designere er mislykkede kunstnere, akkurat slik at man sier at fotballdommere aldri klarte å spille selv. Men dette er veldig feil, selv om mange grafiske designere – selvsagt – ønsker å bli kunstnere. Grafisk design er et profesjonelt yrke med stor respekt, og det kreves kreativitet, et øye for detaljer og mye mer for å bli god i dette faget. For det er virkelig et fag, og et håndverk. Man må gå flere år på skole for å bli grafisk designer, men man må jobbe noen år – sammen med kunder – for å virkelig bli dyktig i dette faget.

Det finnes nesten like mange bøker om design som det gjøres om kunst, og det er en voksende yrkesgruppe. Veldig mange unge ønsker å bli grafisk designere, da får friheten til å uttrykke seg. Det er selvsagt også mange som ønsker å bli kunstnere, men det er få som tenker at de kan få lov til å ha det som jobb – for de aller fleste blir kunsten en hobby.

mts_blogging