Viktigheten av kunst

Det som er interessant med kunst, og med design, er at det er noe som på en måte har eksistert i all tid. Det har alltid vært en tid hvor man har hatt en eller annen form for kunst. Selv i svært gamle og primitive tider, som vi skal se på, så har de laget noe som, for de, har hatt en visuell betydelse og effekt på det. På mange måter det samme som vi sannsynligvis opplever når vi ser noe vi liker. Det er bare interessant å se hvordan mennesket har utviklet seg, men hvordan de aller mest grunnleggende mekanismene og behovene vi har, er fortsatt de samme.

Selv det som er laget for mange, mange tusen år siden er noe vi kan og bør, sette pris på i dag. Ser man hulemalerier i Norge så er det kanskje noe som til og med gir en følelse av stolthet at vi har gjort noe slikt og at vi har det i vår historie. Det er noe som alltid kommer til å bli husket, og det er den effekten som kunst kan ha, og den viktigheten den kan ha. Det, sammen med historie og kultur, er faktisk det man i all hovedsak bør studere, når man ønsker å forstå mennesket, fra et antropologisk aspekt. Det er faktisk også det man gjør, i stor grad, selv om det er andre grener som også er verdt å utforske.

Dette er noe som gjelder design også, fordi i kunst inngår design. Det ser man blant annet ved de nøye planlagte maleriene som de største artistene gjennom tidene har laget. Se for eksempel på et maleri som «The School of Athens» og man kan ikke påstå at det er noe som bare skjer uten plan, eller en form for design i sin opprinnelse. Slike ting er altfor kompliserte til å bare lage slik uten tanke rundt det. Det gjelder også musikk og dans og teater, alt mulig egentlig. Så design og kunst er svært stor grad knyttet sammen, og man kan liksom ikke ha det ene uten det andre. Eller, man kan jo ha det naturligvis, men sannsynligvis så ville den kvalitative verdien vært lavere enn hva den er nå. Og de ter ikke noe vi bør hige etter, å lage noe som er dårlig. Vi skal se på noen verk innen design i andre artikler, og det er helt klart etter vår mening at de bør bli ansett som kunst, selv om de også har en praktisk bruk.

Det må jo være den perfekte symbiosen, å ha noe som visuelt sett er tilfredsstillende å se på, men som samtidig har en bruk av seg, istedet bare ved henge på veggen!

mts_blogging