Anser du teppene dine som kunstverk?

Kunst er noe mange ønsker å ha i hjemmet sitt. Vi forbinder gjerne kunsten med dyre malerier og skulpturer som kan være vanskelig å få tak i. Men hva med vevkunsten? Har du tenkt på at tepper kan være en type kunst?

Hva er egentlig kunst?

La oss først gjøre det klart at dette blogginnlegget ikke handler om kunst i tradisjonell forstand. Vi snakker om bruk av «kunst» som interiørdekor, hvor den som pynter hjemmet sitt ikke nødvendigvis er opptatt av kunst i seg selv, men heller objekter som bidrar til å skape visuelle fokuspunkter i interiøret. Disse elementene kalles gjerne kunst, særlig om det er et bilde, uavhengig av om det er masseprodusert av en interiørkjede eller ikke.

Definisjonen av kunst varierer, og kunst er et løst begrep man kan bruke om mye. I hjemmene til folk flest ser man ikke på kunst som en potensiell investering, men noe fint man pynter huset med. En gjenstand som kan gi en fargeklatt til rommet. Vevkunst er en gren innen kunsten som ikke får like mye oppmerksomhet som billedkunsten og skulpturer. Dersom du tolker kunstbegrepet vidt nok, kan du kanskje si at teppene dine er kunst?

Kunst på veggen, kunst på gulvet

Er du på utkikk etter nye tepper? Se for deg hva som kan passe hjemme hos deg. Pynt gulvene dine med tepper med kunstneriske motiver. Ikke glem at det også finnes masse fine utendørstepper du kan bruke til å pynte på terrassen din, eller et annet uteområde i hagen. Figurative tepper finnes det kanskje ikke så mye av i nettbutikkene, men er du typen som foretrekker abstrakt kunst kan du finne mange tepper som speiler smaken din. Her finner du alt fra vevde tepper med røffe, grafiske trykk, til småmønstrete, runde tepper, eller tepper som er inspirert av naturens kunstverk som marmor og kvarts med innslag av gull. Det finnes også tepper som er inspirert av Østens vevkunst, med nydelige motiver som kunne passet inn i et persisk palass.

Du bestemmer

Hva du vil definere som kunst i ditt eget hjem er helt opp til deg, men kanskje kan denne nye tilnærmingen forandre forholdet ditt til tepper? Vevkunsten byr på mange nydelige kreasjoner fra dyktige mennesker som har lært seg å mestre et håndverk. Siden tepper ikke bare er til pynt, men også har en funksjon i huset da de bidrar til å isolere, er vi kanskje ikke så flinke til å sette pris på dette håndverket. De ligger jo tross alt på gulvet. Trendene endrer seg dog hele tiden. Kanskje blir veggtepper populært igjen i fremtiden? Da vil de nok bli satt mer pris på.

mts_blogging