Norsk brukskunst

Noe som er sikkert er at brukskunst har lange tradisjoner i Norge og i denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på noen av de typer brukskunst som nordmenn har drevet med i lange tider.

Strikking

Dette er noe ikke alle tenker at er en type kunst, fordi det er så utbredt. Alle kan strikke om de bare vil, man lærer det på skolen og det er dagligdags å gå med strikkegenser. Men hvis man tar seg tid til å se på arbeidet som er lagt ned i disse plaggene vil man fort kunne se tradisjonsrike mønstre og spennende utvikling i teknikker. Det er en grunn til at dette er en aktivitet som er så godt bevart i Norge, fordi vi har tradisjonelt sett hatt utrolig mye sau gående rundt omkring i landet. Dette gjør at vi har fått god tilgang på ull.

Veving

Siden vi har så mye ull har det også blitt masse veving. Du kan besøke en rekke fabrikker rundt omkring i landet som driver med veving. Dette er en prosess som er relativt vanskelig å få til, men som gir et utrolig givende resultat.

Rosemaling

Nå er det veldig populært å finne gamle rosemalte ting som man kan ha i hjemmet sitt. Det er også mange som maler sin egen rosemaling og henger dem opp i rammer som for eksempel rammer på 70×100, slik at det tar en hel vegg. Det er veldig vakkert å se på! Det er jo viktig at kunst og interiør er i samspill.

Smed

Det å være smed er også en stor del av norsk brukskunst. Vi kjenner jo alle til sølvskjeer og ulike typer kjøkkenutstyr i ulike metaller. Dette regnes som brukskunst, fordi det ofte har spesielle mønstre avhengig av hvor i landet man bor.

Treskjæring

Dette å skjære i tre er noe nordmenn har greie på. Det finnes nok ikke et hjem i Norges land som ikke har en treskje i huset sitt. Det er verdt å investere i ei ordentlig tresleiv, fordi kvaliteten er utrolig!

Dette er bare noen av de typene brukskunst som finnes i Norge, vi kommer nok til å skrive om enda flere!

mts_blogging