Kunst og interiør i samspill

For deg som er interessert i kunst er det viktig å dessuten tenke over hvordan kunsten du liker egentlig passer sammen med interiøret i hjemmet ditt. Det er ikke all kunst som passer i alle hjem helt enkelt.

Spesielle typer kunst kan gi spesielle utfordringer

For privatpersoner er det selvfølgelig noen begrensninger forbundet med hvilken kunst som du kan ha hjemme. Det er ikke mange som har råd med et verk fra Damien Hirst hjemme, for eksempel. Hvis du skulle være så heldig å ha råd til kunst i den kategorien, har du sannsynligvis også råd å benytte profesjonelle når du sikrer at kunsten passer inn i hjemmet ditt.

For oss vanlige dødelige er det sannsynligvis enklere billedkunst som er mest nærliggende å ha på stueveggen. I forhold til plass er det selvfølgelig enklere å plassere et maleri, et trykk eller fotokunst på veggen, sammenlignet med en gigantisk ku i formaldehyd. Samtidig er det dermed ikke sagt at det er enkelt.

Før du eventuelt maler veggen hjemme, eller pusser opp hele stuen med et gunstig forbrukslån, er det lurt å ta en runde med seg selv i forhold til hvilken plass du ønsker å gi kunsten i hjemmet. Spesiell fotokunst passer kanskje ikke alltid like godt i en ellers lys stue, eller sammen med TV eller andre sterke lyskilder. Samtidig er dette selvfølgelig et individuelt valg.

Less is more, og en god plan

Hvis du virkelig vil gå systematisk til verks, og har en relativt stor samling med kunst du ønsker å vise frem, kan du se for deg flere steg:

  • Uansett hvilken type kunst du ønsker å vise frem, er det fornuftig med en rolig og avbalansert bakgrunn. Det er ikke i mange museer du vil se kunst på en bakgrunn av tapet med store blomster.
  • Prioriter hvilke kunstverk du ønsker å vise frem, og lag en kombinasjon av kunstverk som passer sammen. Hvis du benytter smarte systemer for oppheng, kan du skifte ut kunst på en svært fleksibel måte. Ta gjerne en titt på løsninger med skinner og tråder, som gjør det mulig å plassere malerier og annen kunst helt fritt, uten å lage nye hull i veggen.
  • Pass på belysning. En god lyssetting er viktig for all kunst. Også her kan det være greit å passe på at du har en fleksibel løsning på plass. Da kan du både eksperimentere med ulike lyskilder, og dessuten også lage nye løsninger når du skifter ut kunsten på veggen.

Konstant forandring

Med punktene over på plass, er det mulig å ha en egen liten kunstutstilling hjemme som er i konstant forandring. I takt med at du kjøper og selger kunstverk, kan du da også dynamisk oppdatere din egen opplevelse av kunsten hjemme.

mts_blogging